15 juli 2011

De Appel on the side

Pantelis Makkas, still from "BLANK SLATE, 2010

In het kader van de tentoonstelling worden vanaf 25 augustus nevenactiviteiten georganiseerd:










- Donderdag 25 augustus, 19 - 20.30 u
Proefles – "Iedereen kan tekenen", tekenklas met naaktmodel. Vrije inloop, 5 Euro

- Woensdag 31 augustus, 15 u
Kinder –en ouderworkshop – “My kid can do that”

- Woensdag 7 september, 19 u
Lezing - “Art and democratized cultural production”

- Zondag 11 september, 15 u & 16 u
Rondleiding en Lezing – “Cobra, Volkscultuur en DIY”

- Woensdag 14 september, 19 u
Lezing – “De waarde van de amateur”

- Woensdag 21 september, 19 u
Filmscreening – “ Van Bob Ross tot Aelita Andre”

- Woensdag 28 september, 19 u
Presentatie Mr.Motley – “En/En – Amateur en Professional”

- Zondag 2 oktober, 15 u & 16 u
Rondleiding door curator Ann Demeester
Zondagsschool door Jan Jaap Knol

Doorlopend in September – op donderdagen 1, 8, 15, 22 en 29 september:
18.30 – 20 u : Iedereen kan tekenen, tekenklas met naaktmodel
20 – 22 u: Iedereen kan schilderen, schilderklas met naaktmodel
25 Euro per les (basismateriaal en koffie/thee inbegrepen). Er is plaats voor een beperkt aantal deelnemers, reserveren per les is noodzakelijk.

Voor alle activiteiten reserveren via:reservation@deappel.nl

14 juli 2011

Bij de uitreiking Stroom Aanmoedigingsprijs 2011, 9 juli 2011


door  Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag

(…)

Ik heb vorig jaar (2010) bij de uitreiking van de Aanmoedigingsprijzen het volgende gezegd: “Het draagvlak voor kunst en cultuur neemt zienderogen af. Het is bon ton geworden om af te geven op ‘subsidieverslindende kunstenaars’, op de elite en op hun linkse hobby’s. Vanuit dit perspectief bezien is de generatie die nu afstudeert kanonnenvoer voor schietgrage medeburgers en bestuurders.”
Inmiddels is de bon ton geformaliseerd in een regeringsbesluit om drastisch te bezuinigen op de kunsten. Maar daarover wil ik hier niet klagen.

Referenties bij tentoonstelling

- Koen Haegens wijdde een reportage aan het fenomeen van de ‘castingmaatschappij’ met als title ‘De Wereld als Jury’ , Groene Amsterdammer, 31 maart 2011: ‘Van X Factor tot imamverkiezing:  castingshows blijven razend populair. Het achterliggende idée – bewijs maar dat jij uniek bent – is overall doorgedrongen. We casten zelfs onze vrienden. 






- We leven in een wereld waarin de grenzen tussen expertise en amateurisme steeds vager en ‘doorlaatbaarder’ worden en ‘echte kennis’ steeds irrelevanter wordt. Dat poneren internetcritici als Nicolas Carr, Damina Thompson en Andrew Keen, auteur van het razend populaire boek “" The Cult of the Amateur: How Today’s Internet Is Killing Our Culture. Samen met hem beweren een groot aantal tegenstanders van de web 2.0-beweging dat ‘user generated content’ op internet ervoor zorgt dat vitale en feitelijke informatie onbereikbaar wordt en 
dat de ‘autoriteit’ van ‘echte kennisdragers’ afkalft.

- Link met de Pro-Am Revolution – de opkomst van de amateur die activiteiten uitoefent op professioneel niveau – zoals beschreven in het rapport van de Britse Denkbank Demos ‘ How enthusisasts are changing our economy an our society’

- Jorinde Seijdel en haar recente essay ‘De waarde van de amateur’  Uitgegeven door het Fonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving, maart 2010

Yes Prime Minister




Sir Humphrey and Jim Hacker discuss art subsidies   

Iedereen kan alles en niemand kan iets

door Alex de Vries

Niemand is het kunstenaarschap gegeven. Het moet worden verworven. Om te beginnen weet niemand wat kunst is. Vaak wordt beweerd dat het gaat om een manier van leven, een mentaliteit, een opvatting, een houding die zelfstandig en onafhankelijk is. Natuurlijk moet een kunstenaar wat kunnen, maar we kunnen allemaal wel wat. Het meeste wat we kunnen is geen kunst, maar gewoon iets wat we doen. Alles wat je over kunst beweert, kan waar zijn en het tegenovergestelde kan ook kunst zijn. Iets is niets zonder n ervoor. Iets is minder dan niets.