12 oktober 2011

Jonge creatieven kunnen álles!

HP/ De Tijd 30 september 2011


Een beetje twintiger van nu heeft tenminste een modeblog en een toneelgroep, heeft een expositie in een galerie gehad, natuurlijk zijn eigen band en publiceert zijn foto's in verschillende glossy's. En als het even meezit, komt vóór zijn dertigste zijn debuutroman uit. 


Is dat nieuw, jonge mensen in de schijnwerpers? Neuh, die waren er altijd al. Wat wel nieuw is, is dat elke jongere het ambieert en er nota bene van overtuigd is dat hij of zij goed genoeg is en dat het niet zo moeilijk is om er ook daadwerkelijk terecht te komen. Welke twintiger is nu níet bezig met een boek? De mogelijkheden zijn oneindig en de twintigers van nu kunnen alles – vinden ze zelf. Hier en daar schrijft een kritische recensent van een of andere kwaliteitskrant daar een snerende recensie over, maar daarbij staat niemand lang stil. Deze nieuwe creatievelingen gaan hun gang en zijn altijd enthousiast genoeg om weer aan een volgend kunstzinnig project te beginnen, ongeacht wat mensen ervan vinden. Ze zijn niet bang voor instituten of uitgeverijen, van het onderscheid tussen hoge en lage kunst hebben ze nooit benul gehad. Ze geloven niet in grenzen omdat ze die nauwelijks tegenkomen. Via het internet verspreiden hun schrijfsels en projecten zich al voordat ze goed en wel een studie hebben afgerond – of daar zelfs maar aan begonnen zijn


lees het artikel hier

KOERS KUNST presenteert eindpublicatie

Op 3 oktober presenteerde KOERS KUNST, de landelijke brainstorm over vernieuwing van de cultuurwereld, haar eindconclusies in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tijdens de levendige bijeenkomst bleek het draagvlak voor innovatie in de cultuursector groot. De eindpublicatie van KOERS KUNST is vanaf vandaag te downloaden op Koerskunst.nl. Klik hier om direct te downloaden.
Een indrukwekkende oogst

In april dit jaar trapten De Volkskrant en de AVRO gezamenlijk KOERS KUNST af, als landelijke brainstorm over hoe de cultuurwereld zich kan vernieuwen. In de maanden daarop presenteerde KOERS KUNST talloze ambitieuze voorstellen, afkomstig van deskundigen en het publiek. Hun denkkracht en inventiviteit leverden een indrukwekkende en veelzijdige oogst van ideeën op.
Een duidelijke koers voor kunst
Begin juli is KOERS KUNST afgerond. Online en via de media hebben tienduizenden mensen meegelezen, meegeluisterd en meegedacht over hoe vorm kan worden gegeven aan een vitale culturele toekomst van ons land. Ideeën hiervoor zijn nu hard nodig, daar is iedereen het over eens. De voorstellen, gesprekken en reacties van deskundigen en publiek hebben een duidelijke koers voor kunst opgeleverd. De hoofdconclusie is dat de cultuurinstellingen van Nederland voor de opdracht staan cultuur en publiek dichter bij elkaar te brengen. Dit wordt toegelicht in de eindpublicatie van KOERS KUNST, waarin ook de lessen worden gepresenteerd die KOERS KUNST als innovatiepodium heeft opgeleverd. Hiermee heeft Koers Kunst zijn eindpunt bereikt.
 
KOERS KUNST wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS REAAL Fonds en het VSBfonds. Voor meer informatie of vragen, neem contact op met KOERS KUNST via info@koerskunst.nl

12 augustus 2011

Caution : Childeren at Work - Mumbai

Ook in India is de discussie over de 'rekbaarheid' van het begrip kunst een hot topic. Zie deze tentoonstelling in Mumbai/Bombay:

11 augustus 2011

Is een kunstenaar die gesubsidieerd wordt een professionele kunstenaar ?

Het Litouws paviljoen in de Biennale van Venetie roept dit soort vragen op. Kunstenaar Darius Miksys trad op als curator. Hij koos ervoor om ALLE Litouwse kunstenaars die in de periode na het ineenstorten van het communistisch regime een subsidie van de staat gekregen hebben, uit te nodigen om een werk in te dienen. De bezoeker kan zelf een werk selecteren en dit aan zijn of haar oordeel onderwerpen. Een aanrader!


Behind the White Curtain

Artist: Darius Mikšys

Commissioner: Kęstutis Kuizinas

Organiser: Contemporary Art Centre, Vilnius

Address: Lithuanian Pavilion
Scuola di San Pasquale
at San Francesco della Vigna
Castello 2786
Venice

15 juli 2011

De Appel on the side

Pantelis Makkas, still from "BLANK SLATE, 2010

In het kader van de tentoonstelling worden vanaf 25 augustus nevenactiviteiten georganiseerd:










- Donderdag 25 augustus, 19 - 20.30 u
Proefles – "Iedereen kan tekenen", tekenklas met naaktmodel. Vrije inloop, 5 Euro

- Woensdag 31 augustus, 15 u
Kinder –en ouderworkshop – “My kid can do that”

- Woensdag 7 september, 19 u
Lezing - “Art and democratized cultural production”

- Zondag 11 september, 15 u & 16 u
Rondleiding en Lezing – “Cobra, Volkscultuur en DIY”

- Woensdag 14 september, 19 u
Lezing – “De waarde van de amateur”

- Woensdag 21 september, 19 u
Filmscreening – “ Van Bob Ross tot Aelita Andre”

- Woensdag 28 september, 19 u
Presentatie Mr.Motley – “En/En – Amateur en Professional”

- Zondag 2 oktober, 15 u & 16 u
Rondleiding door curator Ann Demeester
Zondagsschool door Jan Jaap Knol

Doorlopend in September – op donderdagen 1, 8, 15, 22 en 29 september:
18.30 – 20 u : Iedereen kan tekenen, tekenklas met naaktmodel
20 – 22 u: Iedereen kan schilderen, schilderklas met naaktmodel
25 Euro per les (basismateriaal en koffie/thee inbegrepen). Er is plaats voor een beperkt aantal deelnemers, reserveren per les is noodzakelijk.

Voor alle activiteiten reserveren via:reservation@deappel.nl

14 juli 2011

Bij de uitreiking Stroom Aanmoedigingsprijs 2011, 9 juli 2011


door  Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag

(…)

Ik heb vorig jaar (2010) bij de uitreiking van de Aanmoedigingsprijzen het volgende gezegd: “Het draagvlak voor kunst en cultuur neemt zienderogen af. Het is bon ton geworden om af te geven op ‘subsidieverslindende kunstenaars’, op de elite en op hun linkse hobby’s. Vanuit dit perspectief bezien is de generatie die nu afstudeert kanonnenvoer voor schietgrage medeburgers en bestuurders.”
Inmiddels is de bon ton geformaliseerd in een regeringsbesluit om drastisch te bezuinigen op de kunsten. Maar daarover wil ik hier niet klagen.

Referenties bij tentoonstelling

- Koen Haegens wijdde een reportage aan het fenomeen van de ‘castingmaatschappij’ met als title ‘De Wereld als Jury’ , Groene Amsterdammer, 31 maart 2011: ‘Van X Factor tot imamverkiezing:  castingshows blijven razend populair. Het achterliggende idée – bewijs maar dat jij uniek bent – is overall doorgedrongen. We casten zelfs onze vrienden. 






- We leven in een wereld waarin de grenzen tussen expertise en amateurisme steeds vager en ‘doorlaatbaarder’ worden en ‘echte kennis’ steeds irrelevanter wordt. Dat poneren internetcritici als Nicolas Carr, Damina Thompson en Andrew Keen, auteur van het razend populaire boek “" The Cult of the Amateur: How Today’s Internet Is Killing Our Culture. Samen met hem beweren een groot aantal tegenstanders van de web 2.0-beweging dat ‘user generated content’ op internet ervoor zorgt dat vitale en feitelijke informatie onbereikbaar wordt en 
dat de ‘autoriteit’ van ‘echte kennisdragers’ afkalft.

- Link met de Pro-Am Revolution – de opkomst van de amateur die activiteiten uitoefent op professioneel niveau – zoals beschreven in het rapport van de Britse Denkbank Demos ‘ How enthusisasts are changing our economy an our society’

- Jorinde Seijdel en haar recente essay ‘De waarde van de amateur’  Uitgegeven door het Fonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving, maart 2010

Yes Prime Minister




Sir Humphrey and Jim Hacker discuss art subsidies   

Iedereen kan alles en niemand kan iets

door Alex de Vries

Niemand is het kunstenaarschap gegeven. Het moet worden verworven. Om te beginnen weet niemand wat kunst is. Vaak wordt beweerd dat het gaat om een manier van leven, een mentaliteit, een opvatting, een houding die zelfstandig en onafhankelijk is. Natuurlijk moet een kunstenaar wat kunnen, maar we kunnen allemaal wel wat. Het meeste wat we kunnen is geen kunst, maar gewoon iets wat we doen. Alles wat je over kunst beweert, kan waar zijn en het tegenovergestelde kan ook kunst zijn. Iets is niets zonder n ervoor. Iets is minder dan niets.

21 juni 2011

"Genius without Talent"

Jakup Ferri
Participating artists include: Karel Appel, Andrea Božić & Julia Willms, Constant Dullaart, Jakup Ferri, Robert Filliou, Beatrice Gibson, Laura Grabstiene, Ane Hjort Guttu, Annabel Howland, Alan Kane, Tomasz Kowalski, Suzy Lake, Pantelis Makkas, Cyprian Muresan, Sylvia Sleigh, Praneet Soi, John Smith, Helene Sommer, Leon Spillaert, Piotr Uklanski, Adriaan de Villiers, Nina Yuen.

Why should I value conceptual art? Why are the paintings which I think are beautiful not exhibited in the museum? As a viewer, can I simply decide for myself what I consider to be art and what I reject as nonsense or pseudo-intellectual hogwash? What do I have to know before I can make these sorts of value judgements? To what extent are the appreciation and production of art a form of specialist knowledge? Can I see the difference between amateur art and professional art? Can anyone do anything?


“Iedereen kan alles !? Genie zonder Talent”

Sylvia Sleigh, "Arakawa and Madeline Gins",
1962. Oil on canvas. Courtesy of the Estate
of Sylvia Sleigh & Freymond-Guth Fine Arts Ltd
Deelnemende kunstenaars o.a.: Karel Appel, Andrea Božić & Julia Willms, Constant Dullaart, Jakup Ferri, Robert Filliou, Beatrice Gibson, Laura Grabstiene, Ane Hjort Guttu, Annabel Howland, Alan Kane, Tomasz Kowalski, Suzy Lake, Pantelis Makkas, Cyprian Muresan, Sylvia Sleigh, Praneet Soi, John Smith, Helene Sommer, Leon Spillaert, Piotr Uklanski, Adriaan de Villiers, Nina Yuen.


Waarom moet ik conceptuele kunst waarderen en waarom worden de schilderijen die ik gewoon mooi vind niet tentoongesteld in het museum? Kan ik als kijker zelf bepalen wat ik kunst vind en wat ik afschrijf als onzin en pseudo-intellectueel gezwets? Wat moet ik weten vooraleer ik dit soort waardeoordelen kan vellen? In hoeverre is kunstappreciatie en -productie een vorm van specialistische kennis? Kan ik het verschil zien tussen amateurkunst en professionele kunst? Kan iedereen alles?